5 gezonde vetten

gezonde vetten 2

Ondanks het groeiend besef dat vetten nodig zijn, denken we dat zelfs gezonde vetten dik maken en dat we ze best laten staan.   Je kan er op sommige etiketten niet naast kijken; dat het minder of geen vetten bevat (maar dan doen ze er soms in de plaats gewoon suiker in de plaats in!).  Het zijn de ongezonde vetten die het doen. 

Bij ons kampte Wim met veel overgewicht, en alleen al chips weglaten (=ongezonde vetten) hebben al heel wat kilo’s doen wegvallen. Ik ging op onderzoek en vatte volgende feiten samen:

Vetten zijn nodig

Het eten van goede vetten kunnen je helpen om gezond te blijven. Ons lichaam heeft vetten nodig.
De opname van vitaminen zijn dan beter opneembaar. Eveneens helpen deze vetten om je honger beter te balanceren. Je zal minder honger hebben, en je lichaam krijgt het nodige.
Wanneer je overschakelt naar een gezondere levensstijl, kunnen goede vetten je helpen om de transitie te doen (tenzij je je gaat overeten aan ongeweekte noten bijvoorbeeld), en af te vallen, als je dat wil.
Alle cellen, ook diegene die instaan voor de productie van hormonen, hebben vetten nodig (EFA’s – Essential fatty acids, essentiële vetzuren). Ze verbeteren je huid, je haar, verlagen je bloeddruk en cholesterol niveau, en verminderen het risico op bloedklonters. Ze zijn ook te vinden in hoge concentraties in je brein. Het lichaam kan het niet helemaal zelf voorzien op zeker niveau en er zijn zelfs heel veel mensen die tekorten hebben.


Cholesterol

Goede (plantaardige) vetten bevatten geen cholesterol, omdat ze uit de plantenwereld komen, schrijft David Wolfe. Elke cel in ons lichaam produceert een hoeveelheid cholesterol dat het nodig heeft. Dieren en mensen maken veruit het meeste cholesterol zelf aan.   Kinderen hebben cholesterol nog nodig via de voeding, die ze krijgen via moedermelk omdat ze het nodig hebben voor een optimale groei van het brein (zie http://www.llli.org/nb/nbjulaug01p124.html).

Neem vetten van een goede kwaliteit en combineer ze met veel vers voedsel.
’t Beste is om voldoende af te wisselen tussen de gezonde vetten.  Het geeft je lichaam zo de variëteit die het nodig heeft en maakt het beter voor de organen die voor de vertering zorgen (zeker voor de lever).


5 gezonde vetten


1. Postelein 

Van al het voedsel in de wereld met veel essentiële vetzuren, heeft postelein de hoogste waarde! En nog meer: Het is een van de voedzaamste plantjes, naast de melganzevoet.

“Two of the most nutritious plants in the world are weeds—lamb’s quarters and purslane—and some of the healthiest traditional diets make frequent use of wild greens,” ~Michael Pollan, In Defense of Food: An Eater’s Manifesto.

Postelein is een kruid, die je in de winkel en in zo de natuur kan vinden. Je kan het ook zaaien in je moestuin, en dan groeit het alsof het niets is.

Het heeft dikke, gladde, knapperige, roodachtige stengels en blaadjes.  Ik vind het lekker om postelein toe te voegen in slaatjes, soepen en smoothies.  Of Ik knabbel er zo van als ik voorbij postelein passeer.

gezonde vetten

Meer over postelein:
http://growagoodlife.com/purslane-weed-or-food/

2. Zaden

Lijnzaad, hennepzaden, pompoenzaden, zonnebloempitten, chia zaden, pijnboompitten, ..
Dichter bij huis hebben brandnetelzaden ook heel wat van die goede eigenschappen!

Je kan heel wat zaden overal wat aan toevoegen. Ook zadenboters zoals tahin (van sesamzaadjes) zijn een mogelijkheid.


3. Noten

Noten bevatten gezonde vetten en proteïnen.   Je overdrijft er best niet mee voor je darmen, je tanden (het blijft tussen je tanden steken), en dat het een meer zuurmakend effect op je heeft als je er te veel van zou eten.


4. Olijven

Olijven zijn bronnen van goede vetten, en dan vooral de zwarte.  Vermijd grote hoeveelheden olijven die in azijn zijn geweekt, omdat ze zuurvormend zijn (het kan helpen bij vertering van de olijven, maar je kan je maag overbelasten als je er te veel van eet).


5. Avocado’s

Avocado’s domineren zo’n beetje in America als dé “fatty fruit”, terwijl olijfjes dat doen in het Mediterraans klimaat.
gezonden vettenSommige mensen voelen zich heel goed met 1 avocado, anderen hebben een behoefte aan 2-3 avocado’s per dag. En nog anderen eten er geen van.  David Wolfe ontmoette rawfooders die geen nood hadden aan avocado’s en noten toen ze in de bossen leefden, ver weg van stedelijke gebieden. Wanneer ze terug naar de stad gingen, verlangden ze meer naar avocado’s en noten. Plantaardige vetten zouden ons beschermen tegen vervuiling en de hardheid van het stadsleven, met betrekking tot het centrale zenuwstelsel, schrijft Wolfe hierover.

 

Hoofdafbeelding: flickr

306 keer bekeken

Geef een reactie