Contact met de natuur

177

GenietenRichard Louv heeft het al geschreven in zijn boek “Het laatste kind in het bos”: contact met de natuur is essentieel voor het menszijn. Veel problemen in onze moderne samenleving – zeker als het om kinderen gaat – hangen samen met onze vervreemding van de natuur.

We zouden onder andere een verminderd gebruik van zintuigen en concentratiegebreken hebben als gevolg daarvan.

In het algemeen worden we rustiger, blijer, gelukkiger als we ons in de natuur bevinden. We kunnen letterlijk de stress van ons afschudden. Veel mensen voelen zich erna altijd beter.

Voor kinderen zou de natuur helpen in hun ontwikkeling en verbetert het hun leervermogens. Het fijne gevoel dat kinderen in de natuur hebben, daar kunnen ze altijd naar teruggrijpen. Wie herinnert er zich niet de natuur waar ze als kind vertoefd hebben? Dat gevoel van betekenis, is een ervaring die zo rijk aan kan voelen, diep vanbinnen.

Contact met de natuur
Dit zegt Richard Louv:

“Natuur maakt kinderen ontvankelijk voor het idee dat zij niet alleen zijn op de wereld, dat er naast hun werkelijkheid ook nog andere werkelijkheden en dimensies zijn. Wat dat betreft stemt de ondoorgrondelijke natuur tot nederheid en relativering.”

In de natuur realiseren we dat er belangrijkere dingen zijn dan onszelf. We kunnen onze problemen dan in de juiste verhouding zien.

 

 

231 keer bekeken

Geef een reactie