Daslook: zijn geneeskundige krachten en geurende recepten

Daslook

‘De daslook is er weer!’ riep ik enthousiast. Vele mensen zijn het er over eens: daslook is fantastisch. Al wandelend door het bos is het eerste wat ik doe, zijn die blaadjes eten. Als je ziek bent, ga het dan zeker eten. Wat kan je ermee doen in de keuken?

Eigen ervaring

We waren gisteren in het bos en mijn zoontje (5 jaar) kwam aandraven met daslook. Hij had het meteen herkend. Er kwamen net wat blaadjes uit de grond piepen. Als hevige fans zijn we dan heel erg blij dat hij er weer is! Heel vroeg dit jaar, want we zijn nog maar net voorbij de helft van februari. Ik at enkele blaadjes,  proefde de heerlijke smaak.

Daslook

Op wandel in de Wolfsputten (Dilbeek)

Ik had last van een tandvleesontsteking die enkele uren nadien wegtrok. Ongeloofelijk!

Op onderzoek naar zijn eigenschappen

Onderzoek naar de effecten van zijn genezende sterke krachten leverde heel wat op:

Uit het boek “Compendium van rituele planten uit Europa” vond ik deze wijsheid:

“Eet prei in maart en daslook in mei
dan is men het hele jaar doktervrij”

Onze Germaanse voorouders associeerden de daslook met de beer. De soortnaam van de Allium ‘ursinum’ betekent beer. Men dacht dat de beer zijn kracht te danken had aan dit kruid omdat wanneer hij uit zijn winterslaap komt hij als eerste het look gaat eten. Dus als de mensen daslook zouden gaan eten, zouden zij deze berenkracht ook krijgen. (Bron: Veer en Moon).

De genezende kracht heeft te maken met de ontsmettende, antibacteriële en schimmelwerende werking van stoffen in daslook. Die heb je eveneens in look, maar ik eet liever daslook dan op een teentje look te knabbelen (ze zijn trouwens familie van elkaar, waartoe ook prei, ajuin en bieslook behoren). Wil je griep en verkoudheid voorkomen: trek naar het bos (en dan heb je je beweging erbij).
Vroeger werd ze medisch aangewend tegen darmklachten, wormen en aderverkalking (bron: verspreidingsatlas.nl).

Verder is daslook heel erg goed bij:

  • een slecht functionerende lever (ontgiftiging)
  • (voorjaars) vermoeidheid
  • een slechte spijsvertering (verbetering darmflora)
  • hart- en vaatziekten

Waar vind je daslook?

Daslook
Je kan hem vinden in beboste rivier- en beekhellingen (Vlaams-Brabant en Wallonië) en in oude hellingbossen en parkbossen in Vlaanderen. Bij voorkeur in een beschaduwde omgeving (bos) op droge en lichte hellingen (voorbeelden van dergelijke bossen zijn onderaan bijgevoegd). Je kan hem herkennen aan zijn donkergroene ovale bladeren en witte bloemen.

Verwar hem niet met lelietje-van-dalen. Ruik daarom eens aan het blad: daslook heeft een sterke lookgeur.

Wat te doen met daslook?

Daslook
Je kan hem versnijden en in een slaatje doen, op een lijnzaadcrackertje met zonnebloemenpaté of een pesto van maken. Vaak smullen we daslook al wandelend.
Een idee van Finn: neem een wortel en een blaadje daslook. Rol het blaadje rond de wortel. ‘Kijk’, zei hij, ‘Een wortel met een jasje aan!’.

De bloemetjes zijn eveneens eetbaar.

Recepten met daslook

Pure groene pesto

Pure groene pesto (geschreven voor legally raw)
Groenteballetjes met daslook 
Groenteballetjes met daslook

Tips

Om van daslook langer te kunnen genieten, kan je het volgende doen:

 

  • Daslookbollen in je moestuin of balkon planten: volgend jaar oogst je dan zelf je eigen daslook.  Bollen vind je in gespecialiseerde tuincentra (bijvoorbeeld bij ecoflora.be).

Vindplaatsen België

Je kan daslook vinden in beboste rivier- en beekhellingen (Vlaams-Brabant en Wallonië) en in oude hellingbossen en parkbossen in Vlaanderen. Bij voorkeur In een beschaduwde omgeving (bos) op droge en lichte hellingen. Ga eens op wandel in:

Daslook

Afbeelding: Veer en Moon (klik op de afbeelding om meer van haar werk te zien)

Bijgewerkt op 28 februari 2018

 

6887 keer bekeken

Geef een reactie