De genezende werking van zonlicht

Fotolia_fun in the sun bewerkt

Er wordt gezegd hoe gevaarlijk de zon wel kan zijn.  Dat je je genoeg moet insmeren, en dat je zeker niet lang in de zon mag kijken (dit kan schade aan de ogen toebrengen).
We zouden echter in het achterhoofd kunnen houden dat we de zon écht nodig hebben. In vele andere culturen weten ze dat het ons kan genezen van vele kwalen en dat het kan meespelen in het verkrijgen van een fantastische gezondheid!
Er bestaan zeker tussenwegen.

Zonlicht kan vele oplossingen bieden. Echt contact zoeken met de zon, met de natuur, kan je leven meer evenwichtig maken.

Er bestaat in onze wereld heliotherapie (zonnetherapie) en de sungazing methode.

We zijn als mens duizenden en duizenden jaren geëvolueerd onder de warmte en het licht van de zon.  Onze huid is ons grootste orgaan van ons lichaam, en het absorbeert heel veel.arno zand
Het kan niet zijn dat we ons nu steeds moeten insmeren of de zon veel moeten mijden, en dat dat niet anders niet meer zou kunnen.

De meeste zonnecrèmes bevatten toxische stoffen, en alles wat je opsmeert wordt door de huid snel opgenomen. En  deze stoffen worden verspreid door heel ons systeem.  Deze crèmes houden ook bepaalde stralingen tegen, met name de ultra-violette straling – kortweg uv.  De uv straling maakt vitamine D aan in het lichaam, en is belangrijk voor onder andere de beenderen in je lichaam, je immuunsysteem, je tanden, je hersenen,..

Veel mensen brengen daarnaast hun tijd veelal binnen door, en krijgen zodoende een vitamine D tekort, en de aanpassing voor de huid verloopt moeizamer.
UV straling is juist maar één frequentie van het zonlicht. De infrarood warmte straling een andere, en er zijn er nog. En elk heeft zijn unieke genezende kracht!

Alle dieren gaan wel eens waar het warm is om hun lichaamstemperatuur te verhogen of zonnebaden wanneer ze ziek zijn. Het helpt om toxische stoffen te verwijderen.

Dit is wat zonlicht nog voor je kan betekenen:

 • Het doodt slechte bacteriën. Het heelt sneller wonden
 • Het heeft een positief effect op huidaandoeningen, zoals psoriasis, acne, eczeem, bepaalde schimmels, ..
 • Het verlaagt je cholesterol gehalte.
 • Het verlaagt je bloeddruk
 • Het heeft een zuiverend effect voor je bloed en bloedvaten, het zonlicht gaat diep door je huid heen.
 • Het verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed
 • Het kan depressie verhelpen. Te weinig zonlicht kan “seasonal affective disorder” SAD veroorzaken, een vorm van depressie.
  Zonlicht maakt ons vrolijk. Het geeft ons een gezondere positieve houding.
 • Het heeft een positief effect op de groei en de grootte van kinderen. Zeker bij pasgeborenen; vele culturen bevestigen dit. Sommige studies wezen dit ook uit dat het zonlicht bij baby’s een invloed heeft op de grootte.
 • Het bouwt je immuunsysteem op. De witte bloedcellen vermeerderen bij blootstelling aan het zonlicht.
 • Het vermindert artrititis en osteoperose
 • Het verbetert de vertering.
Ga verstandig de zon in: je bouwt de blootstelling langzaam op en je vermijdt best de te hete middagzon. Als het echt niet anders kan, kan je eventueel een zonnehoed dragen, een t-shirt met lange mouwen, je insmeren met natuurlijke zonnecrème, …
Het is niet zo dat je ineens uren in de zon moet gaan liggen, dat doet je huid ook geen goed. Je kan zonnebrand voorkomen door het langzaam op te bouwen. En tegelijk niet te veel in de zon zijn, en ook niet te weinig.

Ook: Als je veel rauwe voeding eet, kan je langer in de zon vertoeven zonder te verbranden doordat je lichaam meer antioxidanten bevat. In tegenstelling tot voeding met veel gekookte vetten (vrije radicalen) en chemicaliën, en weinig groene bladgroenten en antioxidanten.

Een woordje over sungazing:
Sungazing doen we allemaal op indirecte wijze: we nemen automatisch zonlicht via de ogen op bij zonnige dagen. Dit is meteen waarneembaar, en we voelen ons aangenamer.
De sungazing methode is op juiste momenten en manieren rechtstreeks in de zon kijken.  Bij zonsopgang en zonsondergang is er meer atmosfeer aanwezig tussen ons en de zon, en geeft het meer bescherming om je netvlies niet te laten verbranden. Je begint met 30 seconden in de ochtend en de avond en dan stilaan de tijd vermeerderen. Beoefenaars van deze methode geven aan dat ze zich hierdoor mentaal, fysiek en spiritueel beter voelen.

Iedereen voelt zich gewoon gezonder en beter in de zon. De zon geeft je een geweldige opkikker.
Wanneer de zon schijnt, moéten we er ten volle van profiteren.Fotolia_fun in the sun bewerkt

391 keer bekeken

Geef een reactie