Een haverontbijt

IMG_1850

Veelal starten we hier met een muësli ontbijt, op basis van haver- of boekweitvlokken, of iets anders zoals hier, om onze dag mee te beginnen. We kunnen ook gewoon een stuk fruit eten of we starten met een sapje of smoothie en dan muësli eten of omgekeerd.  En soms eten we als vieruurtje muësli of sapje/smoothie. Alles is mogelijk, en het is niet zo te voorspellen.

Een haverontbijt is eigenlijk heel erg gemakkelijk te maken. Je neemt een kommetje havervlokken en je laat ze weken. Het beste is om ze de avond ervoor in de week te zetten: je doet wat havervlokken in een kom of pan en je doet er wat water bij, zodat de vlokken goed ondergedompeld zijn.  Je kan ze ook gerust ’s morgens wat weken terwijl je je gaat wassen ofzo.
Vroeger kookten we de havervlokken tot een havermoutpapje, en eigenlijk is dat niet eens nodig. Het kan perfect zo, en is zelfs nog heerlijker! De havervlokken maken het water tot wat ‘havermelk’ op die manier.
Af en toe doen we er nog wat zelfgemaakte notenmelk bij (veelal vergeten we de noten te weken ;-), dat is een van de redenen, en vinden we de ‘havermelk’ eigenlijk al voldoende).

IMG_1850

Het zoeter maken kan je door eventueel nog wat vijgen of rozijnen erbij te doen. Gedroogd fruit laat je best lang genoeg weken, dat helpt bij de vertering. We houden het liever bij gewoon vers fruit, zoals bijvoorbeeld appels, aardbeien, … wat je maar bedenken kan. Eventueel kan je er in het begin nog wat agave siroop bijdoen. Iets wat we vroeger nog deden, maar nu niet meer in huis hebben.
Als je behoefte hebt, kan je bijkomend de geweekte vlokken in een dehydrator doen, en laat je ze crunchy worden, als je dat crunchy effect mist ;-).

Haver heeft vele voordelen:

  • laxerend
  • hoog in mineralen en vitaminen (B1, magnesium, zink)
  • snellere vetverbranding
  • snellere opbouw van spiermassa
  • helpt bij uithouding
  • bevat veel antioxidanten
  • bloeddrukregelaar

 

410 keer bekeken

Geef een reactie