Een kruid dat je moét gebruiken

Fresh Cilantro (close-up shot) on vintage weathered wood

Sommige kruiden worden te weinig gebruikt en zijn misschien niet zo gekend.
Eentje ervan is mooi groen en lijkt op bladpeterselie. Hij is ook een geweldige ontgifter en  kan het drinkwater zuiveren.

Zijn naam?

Koriander

Fresh CilantroKorianderzaad is misschien eerder gekend als een kruid die gebruikt wordt in de keuken. Je hebt ook het groene kruid, namelijk de plant zelf. Hij is interessant omdat hij groen groen groen is, en om zijn krachtig detoxvermogen.
Koriander eten is een uitstekende manier om je lichaam te helpen zich te reinigen van giftige zware metalen zoals kwik, arseen en lood. Deze kunnen zich ophopen op meerdere plaatsen in het lichaam als gevolg van herhaalde blootstelling via de voeding en het milieu.
Koriander kent ook antibacteriële en schimmelwerende kenmerken.

Als je koriander in je drinkwater doet, zuivert hij het water!  Dit is een goedkoop en duurzaam alternatief voor waterzuivering gebaseerd op natuurlijke materialen zoals microben en planten.  “Wanneer de filter in een waterzuiveringsapparaat vervangen moet worden kan je gewoon naar buiten lopen, een handvol koriander pakken en voilà, de filter is klaar om het water weer te zuiveren.”, zegt Douglas Schauer, een wetenschapper die een onderzoek heeft verricht op biosorbenten.
Het geheim van de zuiverende werking van de plant ligt in de architectuur van de buitenste celwanden die koriander ideaal maken voor het absorberen van giftige metalen zoals lood.


Gebruik in de keuken

Je kan koriander gebruiken in sapjes en smoothies.  Je kan verse blaadjes toevoegen in je salades of andere gerechten. Het smaakt geweldig als je er wat blaadjes versnipperd in sausjes.

Hier een koriander recept voor een pesto sausje:


Koriander pesto recept

1 bos koriander
2 tenen look
1/4 kop zonnebloempitten
1/4 kop pompoenpitten
citroensap (naar behoefte)
1 lepel dulse zeewier of wat zeezout
wat water naar behoefte
eventueel wat olijfolie

Maal eerst de zonnebloempitten en de pompoenpitten. Doe er dan de andere ingrediënten bij.
Mix alle ingredriënten tot een smeuïg geheel.  Heerlijk!

Genoeg redenen om koriander (meer) te gaan gebruiken dus…

1160 keer bekeken

Geef een reactie