De meest gebruikte excuses om niet gezond te eten

Excuses

Ken je het, het gevoel gezond te willen eten en je in excuses belandt? De realiteit is dat er eigenlijk niets je NU kan tegenhouden. Enkel je “Maar”-en.

Het is eigenlijk simpel: als je onder andere beter eet, ga je je fysiek beter voelen.  Als je energiepeil tot op de grond hangt, dan kan je er wat aan doen. De meeste mensen ondervinden dat misschien wel… maar we maken altijd excuses.  Herkenbaar? Hier volgen alvast de meest gebruikte.

“Maar… ik heb geen tijd om het te doen”

ExcusesDit is de meest voorkomende.  We hebben geen tijd om het te doen.
Als je dan nagaat waar we dan wél onze tijd in kunnen steken zoals: lezen, op internet zitten of toch nog in allerijl naar de winkel gaan om koekjes te gaan halen, …  Stel dat je een half miljoen krijgt als je één week gezond gaat moeten eten, dan gaat het waarschijnlijk lukken, niet?

Je eigen gezondheid zou op nummer één moeten staan, maar helaas komen daar steeds de excuses…  “Ik heb geen tijd, want ik moet…”. Als we die excuses eens niet zouden gebruiken, dan zou het misschien wel lukken. Hoeveel tijd neemt het eigenlijk in beslag om voor jezelf het béste ontbijt te maken?
We kunnen de tijd maken als we het écht genoeg willen: als we ineens een familielid of vriend(in) in nood moeten gaan helpen, of als je ’s morgens vroeg moet opstaan om te vertrekken op reis…  dan lukt het wel. Als je écht wil veranderen om beter te eten dan kan dat excuus de deur uit.

We kunnen meestal de tijd maken als we het écht willen.

“Maar… ’t is allemaal zo duur”

Als het voor onze eigen gezondheid is, lijkt het soms moeilijk. Maar: je kan het je ook niet permitteren om het niét te doen.  Wat ben je met alles als je je te moe of ziek voelt, pijn hebt, je aan het afzien bent…    Als je je goed en fit voelt, dan is dat het mooiste cadeau dat je voor jezelf kan geven.    Het is de basis van alles!

Als je ziek bent, kost alles eigenlijk evenveel of zelfs meer en ben je nog slechter af.
Groenten en fruit zijn helaas erg duur.  Er zijn wel tips om het met een kleiner budget te doen:

 • Winkels of boeren prijzen soms wel voedsel af, zoals groenten die er niet gaaf uitzien of bananen met bruine plekken (die goedkoper worden gezet dan de hele groene) of voedsel dat snel moet worden opgegeten, …
 • Je kan in grote hoeveelheden kopen: noten zijn bijvoorbeeld goedkoper als je ze per kilo koopt dan per gram.
 • Zelf je voedsel kweken
 • Wat meer uit de natuur halen. Daarmee kan je misschien ook al eindje op weg.

Je lichaam heeft tijd nodig om eraan te wennen en probeert de ontbrekende (slechte) voedingsstoffen te vervangen en dan eet je in het begin meer, maar dat gaat op de duur over.

“Maar… ik heb een slechte dag”

Raar hé, als we ons slecht voelen, gaan we eerder naar bepaalde ongezonde dingen grijpen als reactie op de emoties die we te verwerken hebben. Niemand zegt: “Wat voel ik me slecht vandaag, ik heb een appel nodig!”.  Er wordt dan naar voedsel gegrepen die volgeladen zit met suikers, vetten, zout, … noem maar op.

We grijpen sneller naar het ongezonde bij:

 • stress
 • eenzaamheid
 • verveling
 • onrust
 • overstuur zijn
 • verdriet
 • feesten
 • verveling

Moesten al deze redenen dan nog helpen… maar het helpt niet eens! De stress gaat helaas niet over na het eten van een heel pak chocoladerepen. Of als je je verveelt, gaat dat ook niet voorbij als je een pak chips hebt opgegeten.

Door al het ongezond voedsel zijn we in ons lichaam eigenlijk nog meer gestresst dan ooit.  Je gaat je minder onrustig, gestresst, verveeld, … voelen als je meer gezond gaat eten.   Je kan deze emotionele onrusten niet voeden met voedsel.  We eten veelal voor andere redenen dan dat we honger hebben.

Hoe gezonder je eet, hoe meer gebalanceerd, blijer en fitter je gaat worden.

Voor mij was het fitter voelen motiverend om het ongezonde eindelijk te kunnen laten staan.  Ik schreef het op in een boekje, dat hielp me als aanmoediging.

Excuses, excuses, excuses, …

Excuses
Wat is jouw excuus? Ik denk dat we honderden pagina’s kunnen vullen met “maar”s. “Maar ’t is de laatste keer”, “Maar ik ben te moe”, “Maar de kinderen zijn er nu eens niet”, “Maar we zijn op vakantie”, “Maar ’t is een gewoonte geworden”, “Maar bij mij is het anders..”. Ieder kiest zijn eigen “maar” uit het rad der excuses.

In realiteit kunnen we daar al jaren mee bezig zijn. Zouden we onze energie en onze tijd niet beter kunnen vullen zonder al deze “maar”s? Zou het niet fijn zijn om daar eens niet mee bezig te hoeven zijn?  Misschien vraag je je af hoe je je zou kunnen voelen als je je wel het beste van het beste zou geven?
Als je nu de “maar”s eens zou omwisselen naar positievere gedachten dat het wel kan?  Jij hebt zelf hier de keuze om dat te veranderen. We hebben al de kracht in ons.   Als je je betrapt op één van je excuses en je wil echt veranderen, kan je er misschien eens om glimlachen.

De dag waarop je begint te doen, wat je altijd had moeten doen, begin je te worden wie je altijd had moeten zijn.

Tips

✒  Orden je gedachten door ze neer te schrijven, dat werkt motiverend:
https://yoo.rs/preciouslifestyle/blog/waarom-je-meer-zou-moeten-schrijven-1442829678.html

Daag jezelf uit!

566 keer bekeken

Geef een reactie