Favoriete rauwe venkelsalades

Venkelsalade

Vroeger aten we venkel graag gestoofd, met venkelzaadjes en warmoes. Venkel kan ook rauw gegeten worden en deze rauwe venkelsalades zijn heel lekker! De venkel smaakt wat naar anijs, net als de zaadjes overigens.

Als groente is venkel geweldig gezond, licht verteerbaar, zacht voor de maag en de darmen, licht laxerend en krampwerend.  Weetje: Veel Italianen eten rauwe venkel na een maaltijd, om de vertering op gang te brengen.

Rauwe venkelsalade
We houden hier wel van de anijssmaak en de knapperige textuur, en dus als het in huis is, dan gaat het gemakkelijk in een slaatje, of zelfs zo als snack.  Eens iets anders dan een wortel of selderijstengel als groentensnack!

Geniet er rauw van

Als je het in een slaatje doet, vinden we het aangenaam als het fijn gesneden is.   Dunne sneetjes venkel geven het een frisse, knapperige structuur in groene salades. Fijn met bijvoorbeeld rucola of jonge spinazie.

De volgende salades zijn een van onze favoriete rauwe venkelsalades:


Sappige rauwe venkelsalade

1 venkel
1 sinaasappel of bloedsinaasappel
1/2 kop sinaasappelsap
1/2 citroen
1/2 rode ajuin
zwarte olijven

Snij de venkel in twee en haal het middenste eruit. Je kan dat houden, maar het kan nogal hard zijn. Snij de rest in de lengte fijn in reepjes.
Snij de rode ajuin in fijne reepjes.
De sinaasappel pel je en snij je ook in reepjes.
De zwarte olijfjes ontpit je en snij je doormidden.
Doe alles bij elkaar, en doe er nog wat sinaasappel- en citroensap bij. Doe er eventueel nog een snuifje zout bij (naar behoefte) en wat zwarte peper.
En als je nog wat munt hebt staan, kan je er gerust nog wat fijn gesneden verse munt bijdoen. Heerlijk!

Venkel sinaasappel salade

 

Venkel op zijn best

Bijna alles van de venkel wordt hier gebruikt: de venkel zelf, het groen en de zaadjes.

1 Venkel (ook het groen)
1 citroen
1 eetlepel venkelzaad

Verwijder het harde stuk van het midden uit de venkel en snij in fijne reepjes. Voeg er het citroensap bij, eventueel wat zeezout en olijfolie bij.  Doe er de zaadjes nog bij. Laat dan nog een aantal uren intrekken.

Rauwe venkelsalade

18595 keer bekeken

Geef een reactie