Hoe we door niet koken veel energie besparen… en de wereld verbeteren

Energie besparen

V roeger kookten we elke dag wel drie à vier keer. ’s Morgens gekookte havermout, die we wat lieten pruttelen op het kookvuur. ’s Middags en/of ’s avonds gekookte groenten en/of granen, en iets gebakken uit de pan. De rijst moest drie kwartier of een uur opstaan eer het gaar was (en helaas, soms was het aangebrand wegens vergeten dat het opstond), eens een snelle pizza of frietjes uit de oven, een kleine cake die een uur nodig had om klaar te zijn, of de oven veel te lang laten voorverwarmen,… We hebben het allemaal gedaan.
Het kost allemaal veel energie.

In de hele wereld worden tegelijk bomen gesneuveld omdat er heel veel hout wordt gebruikt om te koken. We hebben er eigenlijk geen idee van dat er heel veel bossen sneuvelen om gewoon eten te koken…  (Eventueel kan er gekookt worden met een rocket stove, waarbij er sprokkelhout gebruikt kan worden).

Eenvoudige tips om energie te besparen

Je kan: 

?   granen laten weken. Als je bijvoorbeeld rijst een nachtje in water laat staan, hoef je de rijst maar een kwartier te laten opstaan. Of je linzen die op een vijftal minuten klaar zijn, zeker de oranje.

?   je havermout een nacht op voorhand laten weken.

?   je linzen laten kiemen, en dan hoef je die niet te koken.


’t Zit soms al in kleine dingen (zoals dat voorweken of laten kiemen) die al heel wat besparing teweeg brengen.

Welke invloed heeft koken?

apple tree photoViktoras Kulvinskas heeft in zijn boek “Survival into the 21st Century” (Overleven in de 21e eeuw) beschreven dat koken zo’n 85% van de waarde van voedsel vernietigt.  Maar het is niet alleen de waarde die vernietigt wordt, het is ook je tijd, je werk die je erin steekt, de materialen die je gebruikt (en moeten geproduceerd worden), en dus ook de energie.

Koken heeft invloed op de landbouw, op bedrijven, de economie en… de hele wereld!

Wat te doen?

“Plant (fruit)bomen!”

Door gewoon al eens af en toe te eten wat de natuur ons brengt, kunnen we al veel doen voor onze planeet!  Er is zoveel te vinden. Of nog beter, laten we zelf ook wat meer doen, door (fruit)bomen te planten die ons al heel wat voedsel kunnen verschaffen.  En wie wil er niet zo’n fruitboom in de tuin?

Of stukken grond gewoon ongemoeid laten. Kijk maar eens wat er op één jaar tijd allemaal kan groeien aan wilde groenten, zoals brandnetel, daslook, zevenblad, … Een rijkdom aan wilde groenten. En er hoeft niets extra gegeven te worden aan deze plantjes, zoals meststoffen etc. Ze groeien helemaal vanzelf. En het geeft JOU tegelijk zoveel voedingsstoffen!  

Als je jezelf gezonde voeding geeft, dan heeft dat een positieve invloed op de wereld. Jijzelf wordt mooier, en ook de wereld. En dat is het belangrijkste van heel dit verhaal hier.  Voor Arno (9 jaar) moest het zinnetje  “… en de wereld verbeteren” in de hoofdtitel erbij.  Of hoe hij alles al had samengevat in deze zin.

finn_daslook

 

264 keer bekeken

Geef een reactie