Kiezen

IMG_7495

Wim met Lothar

 

Kies zeewieren, Keltisch of Himalayan zeezout over wit geraffineerd zout (tafelzout). Tafelzout is zelfs heel erg toxisch voor je lichaam: het is gekookt, gebleekt en heel veel geraffineerd.  Keltisch of Atlantisch zeezout is grijs, en licht vochtig. Het bevat verschillende mineralen en is eigenlijk, in kleine dosissen, gezond voor je. Himalayan zeezout is een andere goede keuze, en bevat heel veel mineralen.

 

Kies paardebloemblaadjes over ijsbergsla. Dat laatste wordt commerciëel gekweekt en bevat minder voedingswaarde. Paardebloemblaadjes is een wilde groente en bevat ontzettend veel mineralen en vitamine c.

Paardebloemen

Kies zoete aardappel (bataat) in plaats van aardappelen.

sweet_potatoes_183246

Kies wijn over bier. De meeste wijn is rauw; Wijn komt van gefermenteerde druiven, bier is gebrouwen (gekookt). Af en toe wijn drinken zou niet veel afbreuk doen, maar de meeste (ook ik) kiezen ervoor om geen alcohol meer te nuttigen.

Kies gedroogd fruit in plaats van suikers. Gedroogd fruit bevat al heel wat natuurlijke suikers, en dit kan het lichaam verwerken. Suiker (geraffineerd) is niet goed voor je, en is ook verslavend.

VijgenAls je gedroogd fruit eet, zou je best nadien groene bladgroenten eten om je tanden te reinigen.

Kies gedroogde pruimen in plaats van dadels. Dadels kunnen voor sommige te zoet zijn. Als je ze eet, kan ze ze best in de herfst of winter eten, zoals het meeste gedroogd fruit.
Kies gedroogde vijgen in plaats van rozijnen. Rozijnen bevatten niet altijd de zaadjes, gedroogde vijgen bevatten deze wel. Als er zaadjes zijn, dan wordt er meer gekauwd (zie hier waarom kauwen goed is). En ook, de zaadjes geven net dat ietsje meer aan de smaak.

Kies rauwe chocolade, rauwe agave, rauwe honing in plaats van bewerkte chocolade. Om van je zoete chocolade verslaving af te geraken, kan je deze vervangen door échte chocolade: rauwe cacao, of nog beter de hele peul: de cacao bonen.

Cacao bonen

Notenmelk
Kies noten-, zaden of granenmelk in plaats van koe- of sojamelk.
Het wordt gezegd dat melk een goede bron is van calcium, maar doordat de melk gepasteuriseerd (gekookt) wordt, is de calcium voor het lichaam niet te herkennen, en wordt het zelfs als toxisch beschouwd.
Ook bevatten ze meer pesticiden.
Het zou je immuniteit verlagen.
Mensen die gestopt zijn met het drinken van koemelk merken dat ze minder slijm produceren, minder verkoudheden hebben, oorinfecties krijgen of sinusitis.

Kies zelfgemaakte noten- of granenmelk in plaats van de winkelvariant, die veel zonnebloemolie bevat, en soms ook suiker.
Rijstmelk bevat bijvoorbeeld niet veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Wel veel koolhydraten. En het laat je bloedsuikerspiegel snel stijgen.
En ook de andere melken doen het niet beter, zoals hazelnoten- of amandelmelk. Ze bevatten dan misschien wat meer eiwitten, maar er wordt een hoeveelheid zonnebloemolie aan toegevoegd om het wat “romiger” te maken.
Melk zelf maken is niet zo moeilijk: kijk hier maar.

237 keer bekeken

Geef een reactie