Kleurrijke spruitjesschotel

Spruitjesschotel

Misschien zegt het je niets om spruitjes te eten… maar misschien kan deze eenvoudige spruitjesschotel je overtuigen. Ze zijn zo lekker in dit gerecht.

Spruitjes vind ik heerlijk. Als je ze goed bekijkt, zijn het net schattige mini kolen. Met spruiten ben ik opgegroeid. Al maakte mijn moeder het niet gauw klaar want alleen al bij het ruiken van de pruttelpot met spruiten, vluchtten mijn zussen de keuken uit.  Die geur komt trouwens enkel vrij als die té lang op het vuur staat (en dan komt er zwavel vrij). In dit recept heb je dat probleem alvast niet, vermits de pot niet op het vuur gezet wordt. Je kan gebruik maken van een droogoven.

Ik denk dat deze schotel wél in de smaak valt bij iedereen.  Mijn kinderen zitten alvast niet met lange tanden te eten.  Ze vinden spruitjes ook lekker! Echt!Spruitjesschotel

Wist je dat?

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles) en het Zweeds (Brysselkål) verwijst men nog steeds naar Brussel. Er bestaan zelfs paarse spruiten! 

Wat ik je misschien niet meer hoef te vertellen, is dat spruitjes heel gezond zijn… dat zal je als kind vaak genoeg gehoord hebben.

Kleurrijke spruitjesschotel

1 courgette
1 rode biet
1/2 bloemkool
10 spruitjes

Spruitjesschotel

Hoe ga je te werk?

Snij de courgette en rode biet in grote stukken
Snij de spruitjes in 2 of 4 delen
Haal de bloemkoolroosjes uit elkaar
Besprenkel met wat olijfolie erop
Doe er wat kruiden op

Je kan de groentjes op een lade leggen van je droogoventje en het en uur en half (of langer als je wil) in de droogoven zetten (of in een gewone oven met deurtje open zodat de temperaturen niet te hoog worden).  Dit is een ideaal gerechtje bij omschakeling van gekookt naar rauw.

Het gebruik van een droogoven hoeft niet per se. Je kan de spruitjes ook gerust rauw eten. Je kan ze dan eventueel fijner snijden in je salade.

245 keer bekeken

Geef een reactie