Leren van je fouten

Leren van je fouten

Sommige mensen houden van fouten maken omdat ze er uit kunnen leren. Misschien denk jij er straks ook zo over!

Succesvol leren van je fouten

De succesvolste mensen leren van hun fouten, kijken niet (veel) achterom, maken aanpassingen en blijven voortgaan. In negatieve dingen steken ze geen energie.

Ik had op de facebookpagina het volgende gepost, een grappige quote:

“I’ve learned so much from my mistakes,
I’m thinking of making new ones”.

Zolang je maar iéts doet, en je in de flow blijft.

Met die instelling ben ik met deze website gestart. Ja, misschien zal er wel eens een artikel bijzitten dat misschien niet zo goed geschreven is of een totaal nietszeggend artikel dat jou niets zegt. Dat kan.  Als ik blijf neerzitten uit angst fouten te maken, dan zal er niets gebeuren.

Zo is het ook als je gezonder wil eten, je met je moestuin bezig bent, projecten wil opstarten, enzovoort.  Het kan gebeuren dat je fouten maakt of even een stap achteruit zet.

Het gaat sowieso gebeuren… fouten worden gemaakt. Er is geen enkele succesvolle persoon die er geen gemaakt heeft. Integendeel. Sommige houden er zelfs van omdat ze er juist uit kunnen leren.
Het komt bijna niet voor dat er geen fouten gemaakt worden. Zo werkt het leven niet. Problemen zijn er, zo is dat nu eenmaal… Je zal fouten maken, en dan:

1. wéét je ook wanneer je er kan maken. Je kent het probleem.
2. Je wéét dan ook hoe je het beter kan doen

Leren van je fouten

Juist door fouten te maken, zal je je verbeteren. Stel dat je gezonder wil gaan eten, maar je weet dat je schoonmoeder steeds afkomt met een taartje, en je er dan niet af kan blijven omdat je dat nog niet helemaal kan. Je leert eruit om niet steeds diezelfde fout te maken, en je anticipeert erop door bijvoorbeeld zélf een gezonde versie te maken.

Niets hoeft perfect te lopen. Dat kan ook niet, dat is een verwachting die moeilijk in te lossen is. Door fouten te maken, leer je jezelf beter kennen, voorzie je oplossingen en maak je niet dezelfde fout opnieuw. En als er een fout gebeurt, ga vooruit, geef jezelf geen schuldgevoel “had ik maar” maar zeg “ik voorzie..”.

Maak fouten!

Je zal jezelf nog meer verbeteren als je fouten maakt! Hoe raar dit ook klinkt, maar ik hou wel van die gedachte. Het helpt me zelf heel veel.

Als alles zonder moeite verloopt, dan leer je er eigenlijk niets uit.   De natuur werkt zoevolution0201a, het leven, het ondernemingsleven, het universum, …   Er worden steeds aanpassingen gemaakt. En dat is gewoon oké.

Dingen kunnen soms gewoon mislopen en elke dag is ook anders. Je mentaliteit of emoties zijn anders, je kan een andere aanpak hebben, een andere visie, andere mensen om je heen, .. een andere jij.  En die jij, je gedachten, die kan je zelf kiezen.

Door fouten te maken, leer je eruit om het daarna juist te doen.

Je hoeft dus niet op te geven bij iedere fout. Als je succesvol wil zijn, is er eigenlijk geen andere manier dan… fouten te maken. Blijf je doelen vooropstellen, ga ze achterna. Tenminste, als je je doelen écht wil bereiken. En af en toe eens met jezelf lachen om de fouten die je maakt ;).

Always Check For Spelling Errors Concept

214 keer bekeken

Geef een reactie