Leven zonder wasmachine: de voordelen

Leven zonder wasmachine

Leven zonder wasmachine, wie is er zo zot om dit te doen?  Wij! Handwassen kan eigenlijk verrassend veel voordelen bieden.

De uitdaging: leven zonder wasmachine

Sinds we uit ons huurhuisje vertrokken zo’n zeven maanden geleden, leven we zonder wasmachine.  Enkele jaren geleden hadden we al eens ervaring gehad met handwassen toen de machine het begeven had en we net dure reparatiekosten hadden betaald voor dit toestel (zo gaat dat soms). We hadden er genoeg van.  Zo vonden we het wassen helemaal niet duurzaam meer.  We namen de uitdaging aan om geen wasmachine meer in huis te halen en te wassen met de hand. Ha. In het begin was het zelfs nog leuk. Het was zomer en het had wel iets.  Wassen met een vleugje romantiek.  Tot het nieuwe eraf was en het een sleur werd.

In het begin was het zelfs nog leuk, met dat vleugje romantiek

Toen de jongste spruit geboren werd, deed ik met goede moed verder.  Ik voelde me wel heel erg dankbaar toen mijn moeder de was eens meenam (=kraamwas, kraamplas? In navolging van het woordje kraamkost).  Toen we de kans kregen om gratis een machine over te nemen, gingen we toch weer overstag voor het ding dat zoveel lawaai maakt maar dat je toch graag ziet omdat dan de was gewoon gedaan is (lui als we soms kunnen zijn).   Zelfs mét machine blijft de was een rompslomp (en ik strijk nog niet eens):  de was stapelt zienderogen tot bergen op waardoor de moed je op voorhand in de schoenen zakt om dat allemaal te sorteren, in de wasmachine te steken, op te hangen en nadien op te plooien om alles in de kast op te bergen (al werd die berg ook hoger en hoger). Zelfs met de droogkast die we vroeger hadden, was het zuchten.  We moesten het onder ogen zien: we hadden te veel was en te weinig tijd.

Handwassen

Mensen die hun vaat met de hand doen, zijn uitzonderingen. Laat staan diegenen die kleding met de hand wassen.  Het klinkt wel extreem om te handwassen. Als je me vroeger gezegd zou hebben dat ik later de hele was met de hand zou doen, dan had ik je voor gek verklaard. En dit met drie kinderen plus partner.   Het handwassen is nu eigenlijk een familiaal gebeuren geworden: niemand deinst ervoor terug om eens de handen in het sopwater te steken.  De kinderen helpen zelfs soms heel graag mee.

Hier in Portugal leven wel meer mensen zonder wasmachine, zo vreemd is dat dus niet. Oke, ik heb veel oudere mensen hun was zien doen in wasplaatsen in het dorp – ongelofelijk dat deze nog gebruikt worden.  Toch kiest ook een deel van de jongere generatie om te leven zonder die machine.  Ook reizigers, zoals wij nu.

Voordelen

Leven zonder wasmachine

Voetwassen

Ik kan me wel voorstellen dat er veel reacties zijn zoals ‘ik kan mijn tijd wel beter besteden dan de was doen’, ‘we leven niet in de middeleeuwen hé’ en ‘alles, maar niet de was en de plas’.

En toch, we hebben veel voordelen ontdekt aan handwassen. Hier zijn ze:

 • Je bespaart veel geld:  je hoeft geen nieuwe of tweedehandse machine aan te kopen, reparatiekosten te betalen die hoog kunnen oplopen (en daar ontsnap je écht niet aan na 10 jaar) en je elektriciteitsfactuur daalt.
 • Je bent in beweging door het handwassen.
  Meestal zet ik een wasteil op de grond, ga in hurkpositie zitten en kneed en schrob de was.  Een goede workout, je krijgt er zowaar stevige armspieren van.  Tegenwoordig zitten we toch te veel in stoelen of zetels.  Je hoeft dan misschien minder of niet naar de sportzaal (wat dan ook geld, tijd en een rit bespaart).
 • Je vermindert je ecologische voetafdruk: je hoeft geen machine meer aan te schaffen, je elektriciteitsverbruik daalt en je aantal kledingstukken zal drastisch minderen (tip: doe de KonMari methode met je kleding). Het is hetzelfde als met de vaat: hoe minder je hebt om vuil te maken, hoe minder je hebt om af te wassen.  Stel je voor dat je nooit meer hopen of bergen vuile was te doen hebt. Ook mét kinderen in huis.
 • In totaal zal je minder tijd, energie en water kwijt zijn omdat er minder was te doen is.  Je houdt je kleding langer aan, kleine vlekken zal je proberen weg te werken om broek of T-shirt nog langer te kunnen blijven dragen, je legt ‘zondagse kleren’ apart,  je ontdekt het nut van weken en met koud water kan je ook gerust wassen.
 • Je gebruikt geen detergenten meer.  Wij gebruiken handzeep, zo kunnen we de vlekken beter te lijf gaan en we vinden deze aangenamer voor onze handen.

Meer inspiratie nodig?

Rob Greenfields ‘Earth Friendly Laundry’:
http://robgreenfield.tv/laundry/

De tip van Sweet Natural Living om sterk ruikende kleding te wassen zonder zeep
https://m.youtube.com/watch?v=jCGPqjYhTq8

Green Eveliens’ alternatieven voor de wasmachine:
http://wordpress.bespaarenergie.com/wasmachine-alternatieven

Nog meer alternatieven:

Een wasmachine werkend via pedalen
http://www.goodshomedesign.com/pedal-powered-washer-needs-no-electricity-and-costs-only-40
Scrubba wash bag

5068 keer bekeken

3 Comments

 1. Hannelore

  Zo inspirerend! Ik deed het vroeger ook wel eens, maar gestopt.. te veel was hé. Ik ga inderdaad toch wat kleding moeten wegdoen. Goed bezig, jullie!

 2. Ik loop vaak op men blote voeten (behalve op het werk dan). Hierdoor bespaar ik ook enorm veel slijtage en wasbeurten van kousen. In de winter doe ik wel een extra trui aan (zodat ik de verwarming kan uitschakelen).

Geef een reactie