Versier je maaltijden met deze 7 eetbare bloemen

Borage Borago officinalis starflower

Vanaf het moment dat we de eetbare wilde planten ontdekt hadden, waren we niet meer te houden. We wilden weten wat er nog allemaal eetbaar was, en dan was onze belangstelling ook gewekt voor de eetbare bloemen.  Het is leuk om gerechten een frisse, kleurige toets te geven en ze krijgen op die manier bijkomend een visueel accent.

eetbare bloemetjesWandel eens in je buurt om eetbare bloemen te vinden en je komt ze wel tegen. Of kweek ze gewoon zelf in je tuin of op de vensterbank. Je gerecht versieren met eetbare bloemen: het is een vorm van creativiteit. Je schenkt dan aandacht aan de presentatie, de kleuren, de vormen en structuren, de smaak. Het zorgt tegelijk ook voor een verrassing en plezier. Ook kinderen vinden het fijn om te zien of om gerechten mee te versieren. Ook je smoothie of sapje versieren met een fijn bloemetje erin, alles kan!

Sommige bloemen zijn gewoon zo visueel aantrekkelijk én tegelijk ook lekker. Proef gewoon zelf eens, het is soms echt verrassend qua smaak. Hier is een lijstje met alvast 7 eetbare bloemen, waar je alvast mee kan beginnen of om je eigen selectie nog uitgebreider te maken.

7 eetbare bloemen

1. Oost-Indische kers

Zowel de bloem, het blad en het zaad zijn eetbaar. De Oost-Indische kers groeit en bloeit gemakkelijk, en geeft rode, gele, oranje bloemen. De bloemen smaken pittig.

Kapuzinerkresse mit roten Blüten

2. Radijsbloemen

De radijsbloemetjes zijn wit en hebben een pittige, nootachtige smaak en bloeien tot diep in de herfst. Radijsjes groeien gemakkelijk, en geven snel bloemen als je ze door laat groeien.

211

3. Viooltjes

Een opvallende geur hebben de bloemetjes van de viooltjes: heerlijk zoetgeurend. Ze zijn klein en dieppaars, en bloeien van februari tot soms augustus, september.

209
4. Bernagie (komkommerkruid)

De opvallende intense blauwe kleur geeft aan elk een leuke, bijzondere kleurtoets. De bloemen zijn blauw, soms wit, soms wat roze.

Borage Borago officinalis starflower

5. Rucola

Fijne witte bloemetjes. Zandkool (de wilde versie) heeft gele bloemetjes. Ze smaken hetzelfde als de bladeren: pittig!

zandkool
6. Chinese bieslook

De prachtige bloemetjes hebben een pittige smaak, bijna zoals knoflook. Oogsttijd in augustus, september, oktober.

Schnittknoblauch; Allium tuberosum

7. Dille

Een prachtig scherm vol kleine gele bloemetjes, met dillegeur. Ook de bloemetjes van andere kruiden kunnen zoals koriander of marjolein, en zo kan je een combinatie bij elkaar serveren van geur en smaak.

gartendill mit schwebfliege
Maak van je gerechten iets unieks… wat er ook maar in je opkomt!

1103 keer bekeken