Waarom we veel minder gedroogd fruit eten

Gedroogd fruit

Als zoetekauw vond ik het heerlijk om mezelf nog extra in de watten te leggen door gedroogd fruit te eten.Vooral rozijntjes bij het ontbijt of energieballetjes, dadels in gerechten,… Gaandeweg ondervond ik echter dat het toch echt invloed had op mijn tanden. Ook is het minder gezond dan we dachten…

Gedroogd fruit

Het was leuk in het begin om mijn zoete verslaving met veel gedroogd fruit te compenseren. De energieballetjes van rozijntjes, dadels en cacao of carobe waren schering en inslag. Maar mijn tanden werden heel erg gevoelig.

Ik verminderde de hoeveelheden gedroogd fruit, tot nagenoeg niets meer, tot gewoon bij speciale gelegenheden. En de problemen met mijn tanden verdwenen eigenlijk heel snel.

Knabber 2 Ik las in het boek van Karen Ranzi (“Creating Healthy Children”), dat zij ook die ervaring had met betrekking tot gedroogd fruit en de tanden. Zij beschrijft ongeveer hetzelfde als ik had ondervonden.  Ook dat je gedroogd fruit en noten best niet combineert omdat dit voor de vertering moeilijker is (tja, lovechock en andere repen). Veel van de rawfood recepten kunnen wel eens die combinatie bevatten… om in het achterhoofd te houden.

Plakkerig, droog en moeilijk te verteren

Gedroogd fruit is plakkerig. Als je het eet, dan zouden de tanden daarna best gepoetst moeten worden. Ik kan dat wel eens vergeten jammer genoeg, of er is altijd een excuus om het later te doen.

Je lichaam heeft meer moeite om dit te verwerken

Pruneaux d'Agen avec vue de montagnes

Bij gedehydrateerd voedsel gaat er veel water verloren. Er wordt aangeraden om met het dehydrateren niet te overdrijven en het zeker niet bij elke maaltijd te eten. ’t Is wel eens leuk om eens speciale recepten te maken, en een beetje variatie te brengen.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar een zongedroogde tomaat of een abrikoos, en je laat het weken, gaat het niet zo weer een lekker sappige structuur en kleurig worden, zoals het eerst was. Het blijft een donkere, stevigere structuur. Je lichaam heeft meer moeite om dit te verwerken.

’t Is wel aangenaam om het bij transitie naar een gezondere levenswijze te gebruiken.
Maar omdat het dus veel water heeft verloren, zelfs al heb je het geweekt, gebruik je het best niet te veel.

Ons lichaam heeft meer water nodig dan we denken. ’t Bestaat uit 90% water dus is het eigenlijk logisch dat we best zoveel mogelijk vers voedsel eten.
Voor de vertering is het ook gemakkelijker… en dan krijg je ook nog meer energie, als je lichaam zijn energie niet in de vertering moet gaan steken.

 

566 keer bekeken

1 Comment

  1. Dankjewel voor dit artikel om er de aandacht op te vestigen. Toen ik gezonder begon te leven, verving ik de koekjes door gedroogd fruit. Maar ik at daar te veel van. Veel te veel. Meer dan 20 stuks gedroogde abrikozen bijvoorbeeld. Dat verteren van die klomp ging maar moeizaam! Het is echt niet goed, kleine hoeveelheden zijn oke.

Geef een reactie