Zuiderse wintersalade met boerenkool

Wintersalade met boerenkool

Een rauwe wintersalade met boerenkool in een zuiders jasje? Het is misschien eens wat anders dan een doordeweeks slaatje dat je routineus uit de kast tovert. Je zal bij het lezen ontdekken dat verandering verrijkend kan zijn.

We vertoeven nu sinds een half jaar in Portugal. De laatste maanden stonden we op dezelfde plek met ons busje met uitzondering van enkele uitstapjes van een paar dagen tot enkele weken. We wilden het heel rustig aan doen (nog rustiger kan volgens mij niet).  We beleven het leven met drie kinderen (dat zegt genoeg) en ervaren zuiderse temperaturen deze winter (behalve ’s nachts, dan kan het hier wel eens koud zijn). Zalig.  Een week geleden vertrokken we naar een nieuw oord, weer andere horizonten zien en ervaringen opdoen.  Al heb ik soms een duwtje in de rug nodig om een plek te verlaten, maar eenmaal we er zijn, geniet ik.

Onze groene buit van de markt! Spinazie, waterkers, raapstelen. #groengroengroen #gavoorgroenesalades #goforgreensalads #wildvangroen

Het lijken hier wel trofeeën van de lokale markt. We ontdekken zoveel nieuwe groenten. Leuk!

Een ander land leren kennen, is verrijkend. Niet alleen omdat je een andere cultuur leert kennen, ook omdat je eens uit jouw comfortzone stapt.  ‘Je komt dan meer te weten over wat voor jou belangrijk is omdat je afstand creëert van het heden’, schrijft Wilhem Schmid, schrijver van verschillende boeken over filosofie van de levenskunst. ‘Je blijft niet focussen op problemen die nu spelen.’ 

Een slaatje hoeft ook heus niet steeds hetzelfde te zijn:  zo wordt het verrijking qua smaak en structuur.  Neem eens een van die oeroude groente, zoals boerenkool.  Boerenkool is misschien één van die groenten waarvan je niet wist dat je ze ook rauw kan eten in een slaatje, naast ze in een smoothie of sapje gooien.

De salade

Granaatappelpitjes fleuren hier nu menig ontbijtkommetje en salade op en we gebruiken ze ook in deze salade.
Wintersalade met boerenkool

Zuiderse wintersalade met boerenkool

2 personen

?   5 grote stengels boerenkool, fijn gesneden
?   1 krop sla
?   2 à 3 granaatappels
?   5 peren

Hoe maak je het?

  • Chinese broccoliSnij de peren in fijne schijfjes
  • Snij de boerenkool in reepjes
  • Snij de sla heel fijn
  • Bestrooi met granaatappelpitjes
  • Versier met eetbare bloemetjes, bijvoorbeeld van een kolenplant (in dit voorbeeld waren het bloemetjes van de Chinese broccoli (zie foto hiernaast), zo fijn om deze groenten hier allemaal te ontdekken.

De hoeveelheden hangen af van hoe groot je groenten en fruit zijn. Alles is een beetje met de natte vinger (wij hadden bijvoorbeeld kleine en grote granaatappels).  Boerenkool kan je rauw eten en is geweldig in deze salade, hij maakt er een stevige maaltijd van.

Er hoeft geen dressing op: de peren en pitjes maken het sappig.

Wintersalade met boerenkool

Het maken van de salade… Lothar doet er zo graag de granaatappelpitjes bij.

Enkele weetjes over boerenkool

BoerenkoolBoerenkool:
– bevat veel vezels. Deze zijn ideaal voor mensen met coeliakie en ze bevorderen de spijsvertering
– is een goede bron van ijzer en calcium
(lees hier meer over boerenkool: http://www.sightdish.nl/weet-wat-je-eet/boerenkool-superfood/).

 

?  Tip: Boerenkool in de kijker met ‘Boerenkool very kool’. Deel jouw boerenkoolliefde!
http://www.boerenkool.nl
#boerenkool  #letsgethealthy

295 keer bekeken

Geef een reactie